Reserveer

Vaarwater

Vaarwater Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een oude zeemonding, waar de vroegere zandbanken nu deel uitmaken van de vele eilandjes. De meeste daarvan hebben kleine aanlegplaatsen en er is altijd wel een beschut plekje te vinden. Nationaal Park Lauwersmeer trekt veel vogels, zodat u vaak lepelaars, zwanen en zelfs zeearenden zult zien. Het park beslaat meer dan 5500 hectare, waarvan 2000 hectare wateroppervlak.

Vaarroutes Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is op de meeste plaatsen diep. Kieljachten ondervinden er geen problemen (ons eigen schip bijvoorbeeld, steekt 2.30m) Jachthaven Lauwersmeer is ingericht voor schepen tot een diepte van 2.50m. Vanaf zee is diepgang geen probleem, maar wanneer u naar Dokkum of Zoutkamp vaart, is 1.80 m de maximaal toegestane diepgang, hoewel ook schepen tot 2 meter diepgang soms naar deze oude vissersplaatsjes varen. Vooral Dokkum is wat dat betreft een aanrader; u ligt er in het centrum van dit Elfstedenstadje. Met zoveel eilandjes, steigers en beschutte ankerplaatsen kunt u hier een vakantie doorbrengen, zonder ooit twee keer op dezelfde plaats te overnachten

Van het Lauwersmeer naar de Waddenzee

Jachthaven Lauwersmeer , voorheen Jachthaven Oostmahorn, ligt op 20 minuten (2 mijl) van de sluis bij Lauwersoog. Hierachter ligt het wijde Wad! Schiermonnikoog is dan nog een uurtje varen, maar alleen bereikbaar voor schepen met een maximale diepgang van 1,20 m: de havenkom is bij laagwater de enige plaats waar nog water staat! Naar het westen kunnen platbodems, catamarans en andere schepen met weinig diepgang in één tij over het Wad naar Ameland, of bij springtij zelfs in één keer naar Terschelling. Naar het oosten vaart u over het Uithuizerwad naar het Duitse Borkum.

Als uw schip het kan, raden we aan halverwege te overtijen of droog te vallen; hier is de wereld nog net als eeuwen geleden, met geen mens in de verre omgeving.

Bovenlangs van het Lauwersmeer naar de Waddeneilanden

Goede planning is één van de charmes van wadvaren. Maar ook als u boven de eilanden over de Noordzee vaart, is het goed om rekening te houden met het tij. Met hoogwater de sluis verlaten, brengt u bijvoorbeeld met de stroom mee boven het zeegat van Ameland; met opkomend tij loopt u precies op tijd de jachthaven aan. Naar de oost gebruiken we een andere tactiek; twee uur voor laagwater vertrekken; de ebstroom sleurt ons naar buiten, waar we precies op tijd de vloed naar het oosten oppikken. Een dagtocht naar Borkum wordt zo een overzichtelijke onderneming.

Zeezeilen vanaf het Lauwersmeer

Jachthaven Lauwersmeer is een prachtige springplank voor zeezeiltochten naar bijvoorbeeld Helgoland, de Duitse waddeneilanden of een vakantie naar Denemarken; in de zomer is de oversteek naar Cuxhaven bij daglicht te doen.